Det Lille Teaters historie

I juni 1966 samlede Vibeke Gårdmand en kreds af forskellige kunstnere og støttepersoner omkring sig og stiftede Det Lille Teater.

Støtterne bag Det lille Teater

Der var mange teatre for voksne, men ikke et eneste teaterhus for børn i København, indtil begyndelsen af 1960'erne. Da en større gruppe mennesker gik sammen i 1966, resulterede det i, at Det Lille Teater den 31. august 1966 åbnede dørene for første gang for en teaterforestilling for børn. Det var i baghuset til Lavendelstræde 5-7. Læs den første pressemeddelelse:

Begyndelsen på Det Lille Teater

Ejendommen i Lavendelstræde er meget gammel, helt tilbage fra 1789. Der har både været snapsebrænderi og vintapperi i huset. I tidens løb er der foretaget flere ombygninger. Sidst i 1995. Da blev den ene scene gjort større, så der blev bedre udsyn fra de 90 pladser, men det er stadig Det Lille Teater. Det var altså her, at landets første stationære børneteater gjorde sin entre, og den første forestilling, "Karrusellen går", lavede Kaj Matthiessen sammen med Halfdan Rasmussen og Benny E. Andersen.

Mange mennesker har bidraget til Det Lille Teaters historie. Vi forsøger at samle de forskellige bidrag her på siden.

 

Marionet Teaterets historie

Teater i Kongens køkkenhave

Marionet Teatret i Kongens Have ligger i det, der engang var Chr. D. 4’s køkkenhave. I 1606 blev det private haveanlæg omkring slottet påbegyndt. Det skulle forsyne hoffet med frugt og grøntsager og fungerede i begyndelsen som lystpark for kongen.

Da Kronprinsessegade blev anlagt, blev Kongens Have indrammet af 16 små pavilloner, som blev opført mellem 1804 – 06 og adgangen til parken blev offentlig.

Udendørs teater for byens børn

Under en rejse til Paris i 1966 stiftede kunstmaleren Helgo Jørgensen bekendtskab med det traditionelle Mester Jakel-teater, Grand Guignol, i Luxembourghaven. Da kan kom tilbage til København skrev han til kulturministeren og bad om støtte til at spille Mester Jakel-teater i Kongens Have. Så i juni 1966 opførte Marionet Teatret sin første forestilling på græsplænen midt i haven.

Siden 1966 er der blevet spillet gratis dukketeater i Kongens Have hver sommer. Skiftende instruktører, forfattere, komponister, dukkemagere og dukkespillere har sikret, at Marionet Teatret sommer efter sommer giver de små og store gæster en særlig teateroplevelse. Teatrets stil og ånd er præget af troen på børns fantasi og virkelyst, samt ambitionen om at berette nærværende historier, hvor musikken og billedet er en vigtig del af fortællingen.

Birthe Norst — En legende

Det er ikke mindst takket være dukkeføreren Birthe Norst, at Marionet Teatret er blevet en så stor og vigtig del af somrene i København. I 1968 overtog fru Norst teatret som kunstnerisk leder og var det væsentlige omdrejningspunkt i godt 45 år fra 1968 – 2012.  Sammen med sin mand Leif Norst, der tog sig af den administrative ledelse, gjorde hun Marionet Teatret til en institution i det københavnske børneteatermiljø. Birthe Norst instruerede og skrev selv 19 forestillinger, hun spillede med i en lang række forestillinger både på Marionet Teatret og på DR-TV og er blevet betegnet som en af de bedste dukkespillere i Danmark.

Fusionen med Det Lille Teater

Efter Birthe Norsts død blev Marionet Teatrets organisation lagt sammen med Det Lille Teater. De to teatre har siden udgjort et fælles ”Lille storbyteater” i København.